ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΚεντρικές ΕνότητεςΕνημερωτικό Δελτίο
Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο 13/11/2017

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
 
Καινούριο προβολικό σύστημα εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο! Το σύστημα αποτελείται από 6 προβολείς BarcoF90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς oι νέοι προβολείς πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα. Σημειώστε ότι το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο, όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν την φωτεινότητα.

Διαβάστε περισσότερα

 

Παράλληλα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσίασε στο κοινό την νέα ψηφιακή παράσταση «Το Μέλλον στο Διάστημα». Η παράσταση  επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα, που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Διαβάστε περισσότερα

 
Τέθηκε σε λειτουργία η πρωτότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth, η οποία δημιουργήθηκε από το ομώνυμο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καινοτομίας. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση και υποστήριξη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών/τριών ηλικίας 12-18 ετών και περιέχει καλά δοκιμασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές εκπαίδευσης φυσικών επιστημών σε διάφορα περιβάλλοντα μάθησης, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με θέματα επιστήμης.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: www.stem4youth.eu

 

Τον Νοέμβριο στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τους νεαρούς/ές φίλους/ες, στους τομείς της ρομποτικής, της ηλεκτρονικής, του προγραμματισμού, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των οπτικοακουστικών μέσων. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά η προεγγραφή απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 94 69 694.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του UTech Lab.

Ενημερωτικό Δελτίο 29/9/2017

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Την νέα πολυβραβευμένη ψηφιακή παράσταση για παιδιά «Polaris. Το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας» ενέταξε στο πρόγραμμα προβολών του το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια ευχάριστη ιστορία, που συνδυάζει την γνώση με πλούσια όσο και εντυπωσιακά γραφικά εφέ.

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε –μαζί με τον Τζέιμς Χειμέριο και τον Βλαδίμηρο Τσέχοφ– ως τις παγωμένες άκρες της Γης και από εκεί να περιπλανηθούμε στους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος!

Διαβάστε περισσότερα

Τον Οκτώβριο στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τους νεαρούς/νεαρές φίλους/φίλες, στους τομείς της ρομποτικής, της ηλεκτρονικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των οπτικοακουστικών μέσων.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά η προεγγραφή απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 94 69 694. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του UTech Lab.

 

Ενημερωτικό Δελτίο 15/9/2017

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 σας περιμένουμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου να παρακολουθήσουμε μία εικονική ξενάγηση του πειράματος του Συμπαγούς Μιονικού Σωληνοειδούς (Compact Muon Solenoid - CMS), που πραγματοποιείται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN. Η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη, υλοποιείται μέσω της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας και θα προσφέρει στους μαθητές/ στις μαθήτριες (Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου), στους Εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον πειραματικό χώρο του CMS, ενώ οι επιστήμονές του, εξηγούν τη Φυσική και την Τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το πείραμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr . Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Ενημερωτικό Δελτίο 5/4/2017

Accessibility Hackathon
6 και 7 Μαΐου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 • Είστε μαθητές/τριες Γυμνασίου, Λυκείου, σπουδαστές/στριες, φοιτητές/τριες και σας αρέσει η ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες;
 • Βρίσκετε ενδιαφέρουσα την ιδέα να συμμετάσχετε στην ανάπτυξη εφαρμογών που θα συμπεριλαμβάνουν όλους τους ανθρώπους και να βρείτε λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία;

Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΝΑΙ, τότε δηλώστε συμμετοχή στο Accessibility Hackathon, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά περισσότερα στοιχεία για την διοργάνωση:

Τι είναι το Accessibility Hackathon: Πρόκειται για έναν μαραθώνιο ανάπτυξης προσβάσιμων εφαρμογών και εφαρμογών προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρία.  Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να διαγωνιστούν για να λύσουν προβλήματα προσβασιμότητας, να γνωρίσουν τεχνολογίες προσβασιμότητας, να συνεργαστούν και να διαδράσουν περνώντας ευχάριστα.

Στόχος είναι να σχεδιαστούν πρωτότυπες προσβάσιμες εφαρμογές για το Διαδίκτυο και για τα κινητά τηλέφωνα (Web and mobile applications) και/ή εφαρμογές για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας ανθρώπων με αναπηρία γενικότερα.

Ποιος διοργανώνει το Accessibility Hackathon: Το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, με την υποστήριξη και συνεργασία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), της Google, της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.).

Πού θα πραγματοποιηθεί:
Στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11).

Πότε: Tο Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρες 08:30 – 19:30.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:
Μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές/τριες, σπουδαστές/στριες με γνώσεις, στις νέες τεχνολογίες, στον προγραμματισμό ή/και σε θέματα αναπηρίας, καθώς και το ενδιαφέρον για ομαδική δουλειά. Οι μέντορες των ομάδων θα αναλάβουν την παροχή τεχνογνωσίας και θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους τις ομάδες.

Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής: ΚΑΝΕΝΑ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς δηλώνω συμμετοχή: Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και πρέπει να υποβληθεί έως τις 23 Απριλίου 2017. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και αίτηση συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsAf87r0eWfSndwQxUMQcyiuxCOE470n-Y5ET9W1jHiaIzvw/viewform

Τι κερδίζουν οι νικητές/τριες του διαγωνισμού:Οι τρεις πρώτες ομάδες θα κερδίσουν βραβεία, ενδεικτικά: chromebooks, gadgets κ.λπ.. Πάνω όμως απ’ όλα, οι συμμετέχοντες/ χουσες θα μάθουν να συνεργάζονται για την επίλυση ενός προβλήματος, με τρόπο ευχάριστο και ουσιαστικό. Άλλωστε στόχοι της διοργάνωσης είναι:

 1. Η εκπαίδευση στις προσβάσιμες τεχνολογίες.
 2. Η εκπαίδευση σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας.
 3. Η ενθάρρυνση και προτροπή ενασχόλησης με τις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό.
 4. Η καινοτομία χρησιμοποιώντας τις γνώσεις των συμμετεχόντων/ουσών στον τομέα του προγραμματισμού.
 5. Η ενθάρρυνση της ενεργούς και ομαδικής εργασίας.
 6. Η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.

Σημειώνεται ότι το Accessibililty Hackathon διεξάγεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που είναι φιλικό και προσβάσιμο σε Άτομα με Αναπηρία  (ΑμεΑ) και εμποδιζόμενα άτομα, σε Κωφούς/Κωφές και βαρήκοους/ες παρέχοντας την δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και Χειλεανάγνωσης, ενώ οι σκύλοι οδηγοί-τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριές τους. Όλες οι παρουσιάσεις θα είναι προσβάσιμες. Το υλικό που θα διανεμηθεί, θα διατίθεται και σε μεγαλογράμματη γραφή, σε γραφή Braille και σε QR.

Τα βίντεο της εκδήλωσης θα έχουν υποτιτλισμό SDH και ακουστική περιγραφή. Το Ίδρυμα Ευγενίδου διαθέτει χώρους υγιεινής για όλους και όλες. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Είσοδος ανοικτού χώρου στάθμευσης, οδός Ελληνίδων 2-4 (απέναντι από το ξενοδοχείο Metropolitan).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να αντλήσετε από τον ιστότοπο: http://web.eef.edu.gr/hackathon/index.php

Ενημερωτικό Δελτίο 25/10/2016 
 
«Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» Επίσημη παρουσίαση

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 στην επίσημη παρουσίαση της νέας του παραγωγής «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του σπουδαίου διανοητή Ισαάκ Νεύτωνα. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε δύο βραβεία στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, το «Βραβείο Ειδικής Μνείας» αλλά και «Βραβείο Κοινού».

Διαβάστε περισσότερα

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε ένα σύντομο βίντεο (teaser) για το ντοκιμαντέρ:

Youtube

«Διαστημικές καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

«Διαστημικές καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» είναι ο τίτλος της νέας εντυπωσιακής παράστασης που προτείνει στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος αλλά και με  ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: το Πολικό Σέλας.

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Vimeo

Ενημερωτικό Δελτίο 17/3/2016

Πρόσκληση ενδιαφέροντος στο Πρόγραμμα Υποτροφιών «Lighthouse Visions» για μαθητές και μαθήτριες με προβλήματα όρασης

Μετά από δύο χρόνια πετυχημένης συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με την Θεματική Κατασκήνωση Διαστήματος για μαθητές και μαθήτριες με προβλήματα όρασης «SCIVIS» (Space Camp for Interested Visually Impaired Students και το Ίδρυμα Saint Louis Lighthouse for the Blind, το πρόγραμμα υποτροφιών «Lighthouse Visions» για μαθητές και μαθήτριες απ’ όλο τον κόσμο με προβλήματα όρασης συνεχίζεται. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα κερδίσουν τις υποτροφίες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν για μία εβδομάδα στο Huntsville της Αλαμπάμα, όπου θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα του Space Camp μαζί με παιδιά της ηλικίας τους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες.

Η εκπαιδεύτρια κινητικότητας κ. Χαρούλα Κλινάκη, που συνόδεψε την ομάδα στο «SCIVIS 2015», έγραψε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή μας στο Space Academy είχε πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά δίνοντάς τους τη δυνατότητα επικοινωνίας – επαφής – συνεργασίας με άλλα παιδιά από άλλες χώρες και κουλτούρες με κοινό χαρακτηριστικό τους το πρόβλημα όρασης. Μα πάνω από όλα τους έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, άρτια σχεδιασμένο και προσβάσιμο».

Η επιλογή των παιδιών θα γίνει από την επιτροπή του προγράμματος υποτροφιών, δηλαδή τα στελέχη του προγράμματος SCIVIS και του Ιδρύματος Saint Louis Lighthouse for the Blind.

O υποψήφιος ή η υποψήφια θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Να είναι 10-18 ετών και να είναι ακόμη μαθητής/τρια τον Σεπτέμβριο του 2016. Μπορεί δηλαδή τώρα να βρίσκεται το πολύ στη Β' Λυκείου. Απαιτείται επίσημο έγγραφο-βεβαίωση από το σχολείο μεταφρασμένο στα Αγγλικά.
 2. Να καταλαβαίνει, να μιλάει και να διαβάζει Αγγλικά (Braille, μεγεθυσμένη γραμματοσειρά.)
 3. Να έχει διαγνωσμένο πρόβλημα όρασης. Απαιτείται επίσημη γραπτή διάγνωση από γιατρό στα αγγλικά.
 4. Να ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τις πτήσεις και το διάστημα.
 5. Να γράψει 2 εκθέσεις: μία στην οποία να εξηγεί γιατί θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και μία για την καθημερινότητά του/της σε σχέση με το πρόβλημα όρασης που έχει.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Απριλίου 2016.

Οι υποτροφίες καλύπτουν τα εισιτήρια των μαθητών/τριών και τα δίδακτρα του προγράμματος (με διαμονή και διατροφή). Το Ίδρυμα Ευγενίδου, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζει τους επιλεχθέντες μαθητές και μαθήτριες και τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς, παρέχοντας τα εισιτήρια των συνοδών-εκπαιδευτικών και τα έξοδα της ομάδας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες για το SCIVIS και τις υποτροφίες Lighthouse Visions μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.tsbvi.edu/space/ .

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα Ευγενίδου (κ. Κατερίνα Τσικαλάκη, τηλέφωνο 210 9469681, email: ktsikalaki@eef.edu.gr ).

Ενημερωτικό Δελτίο 12/1/2016

«Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο»:

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έρχεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα!

Ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄και Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

«Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης, που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φέρνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016!

Πρόκειται για μία πρωτότυπη όσο και εντυπωσιακή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στο κοινό τα προκαταρκτικά  αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, σε θέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Λέσβο.

Ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με δωρεάν είσοδο

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων, που έχουν ως στόχο να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με θέματα φυσικής ιστορίας, να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής, τη σημασία των γεωτόπων, τις φυσικές διεργασίες, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και την προστασία των οικοσυστημάτων, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν δημιουργικά. Η περιήγηση των σχολείων ολοκληρώνεται με ένα διαδραστικό παιχνίδι και οι μαθητές με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ταξιδεύουν νοερά 20 εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και έρχονται σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν. Θα ανακαλύψουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτά που υπήρχαν εκείνη την εποχή και θα γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της περιοχής.

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μια ώρα από τις 09:00-14:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 688 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00).

Οι χώροι της έκθεσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr

Λίγα λόγια για την έκθεση

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση. Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν την βλάστηση και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  

Η έκθεση επιχειρεί να εστιάσει και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για την επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωμένων θέσεων.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.

Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο 1600 m2. Το Μουσείο λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία. Το 2001 βραβεύθηκε με το Eurosite Management Award, για την ανάδειξη και διαχείριση του Απολιθωμένου Δάσους. Το 2008 απέσπασε το Διεθνές Πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικοτουρισμού, της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού SKAL INTERNATIONAL, στην κατηγορία «Οικοτουριστικός προορισμός». Το 2009 η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκαν ως Κορυφαίος Τουριστικός Προορισμός της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence.

Ενημερωτικό Δελτίο 7/12/2015

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο,  «ντύνεται» από τις 7 Δεκεμβρίου με τα γιορτινά του και περιμένει και  αυτά τα Χριστούγεννα, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του με μια σειρά από εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου!
Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τα βάθη των ωκεανών ως τις εσχατιές του Σύμπαντος, και από το «κοντινό» παρελθόν ως το μακρινό μέλλον. Παρακολουθήστε παρέα με τους φίλους και την οικογένειά σας μία, δύο ή και περισσότερες παραστάσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο!
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα   

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, αλλά και την περίοδο των εορτών (26-30 Δεκεμβρίου και 2-7 Ιανουαρίου) η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί να γιορτάσουμε την έλευση του χειμώνα με πειράματα και μουσική! Χιονονιφάδες, έλατα, μάλλινα ρούχα και μουσικοί πειραματισμοί συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες! Παράλληλα, γονείς με παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να ακολουθήσουν μία διαδρομή στο φως με ξεναγό τον Ισαάκ Νεύτωνα!
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα  

Η εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο: «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 , με ελεύθερη είσοδο.
Η έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως θέμα την υποβρύχια φωτογραφία,  την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθό και φιλοδοξεί  να αναδείξει την ομορφιά , την αξία και την μοναδικότητα του Ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και βεβαίως να προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα  

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:30 τα παιδιά της Εφηβικής λέσχης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου καλούν μικρούς και μεγάλους σε μια δραματοποιημένη ανάγνωση της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς, ενώ στο τέλος του προγράμματος όλοι μαζί, με εργαλεία τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας θα κατασκευάσουμε μικρά χριστουγεννιάτικα δώρα ως ενθύμια της συνάντησής μας.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα  

Τρία νέα εργαστήρια θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε αυτόν τον Δεκέμβριο στο UTech lab!
Πρόκειται για τα εργαστήρια : Ραδιοφωνική ΠαραγωγήΤο Έξυπνο Σπίτι και Κατασκευή συνθεσάιζερ τσέπης
Περισσότερες πληροφορίες για το UTech Lab μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα  

Ενημερωτικό Δελτίο 23/6/2015

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σας περιμένουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στη Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος, στην Πλατεία Νερού, Παραλία Καλλιθέας, με ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, από τις 17:30 μέχρι αργά το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα

 

Ενημερωτικό Δελτίο 15/6/2015

Διαδραστικά Διήμερα «Καλοκαίρι στο φως», στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Απευθύνονται σε παιδιά που αποφοίτησαν από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και A΄ Γυμνασίου. Τα διαδραστικά διήμερα περιλαμβάνουν πρωτότυπες, διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το φως.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4495&cnode=100

«Επιστήμη… στο φως» και το καλοκαίρι! Από τις 27 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει ειδικό αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4496&cnode=100

 

Ενημερωτικό Δελτίο 7/4/2015

Από τις 14 έως τις 19 Απριλίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός! Οι δραστηριότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση, διαδραστικό παιχνίδι για το φως και μία πασχαλινή κατασκευή έκπληξη!

Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4455&cnode=18

 

Ενημερωτικό Δελτίο 27/3/2015

Κυρίες και Κύριοι,
 
Mετά την μεγάλη επιτυχία του πρωτότυπου διαδραστικού παιχνιδιού «Tα 7 κλειδιά»,  που σχεδίασε  το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου,

ανακοινώνεται η παράταση του προγράμματος ειδικά για τα Δημοτικά Σχολεία από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015.

Οι σχολικές ομάδες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού θα γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνον κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631-632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00).

Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και στο τέλος, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια εκδρομή σε ένα από τα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 

Ενημερωτικό Δελτίο 5/3/2015

«Ήχος και Aκoή. Κώφωση και Αποκατάσταση» Ενημερωτική Εκδήλωση την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το όργανο της ακοής και η ανάλυση των ήχων στον εγκέφαλο, τα προβλήματα της ακοής και η αποκατάστασή της, η εκπαίδευση των κωφών και των βαρήκοων παιδιών, η κοινωνία και η κοινότητα των Κωφών, είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα θέματα τα οποία θα αναλυθούν στην εκδήλωση με τίτλο:

«Ήχος και Aκoή. Κώφωση και Αποκατάσταση»,

που διοργανώνεται την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, η Μονάδα Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και το Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Dana Alliance for the Brain, προσκαλούν διακεκριμένους επιστήμονες, που συνομιλούν και απαντούν σε ερωτήματα του κοινού σχετικά με το θέμα, ενώ μέσα από προσωπικές εμπειρίες φωτίζεται η σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα αλλά και η διεθνής εμπειρία.

Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό με τρόπο απλό και κατανοητό. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί ένας έγκυρος εκλαϊκευμένος επιστημονικός διάλογος, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, τους φοιτητές σχετικών ειδικοτήτων και βέβαια για την ομάδα Κωφών, τις οικογένειες και το περιβάλλον τους.

Η είσοδος στην ενημερωτική εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ έχει ήδη προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, σε όσους το επιθυμούν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4299&cnode=20

 

Ενημερωτικό Δελτίο 26/2/2015

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου «Όλα είναι Φως!» στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου! Μία εκδήλωση αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Φωτός.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4288&cnode=180

Από τις 7 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει ειδικό αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός με την ενότητα «Επιστήμη… στο φως».

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4287&cnode=100

 

Ενημερωτικό Δελτίο 10/12/2014

15 – 20 Δεκεμβρίου 2014:

«Τα ρομπότ επιστρέφουν…» στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, η Διαδραστική Έκθεση γεμίζει για δεύτερη φορά με ρομπότ. Την ίδια ημέρα η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσιάσεις για τη ρομποτική, περιήγηση στα διαδραστικά εκθέματα και προβολή με τίτλο «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Την υπόλοιπη εβδομάδα διοργανώνονται εργαστήρια ρομποτικής για μικρούς και μεγάλους. http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4159&cnode=100

Κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2015:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο πλαίσιο της ενότητας «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία», οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης μπορούν να παρακολουθήσουν μία εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά και μία διαδραστική αφήγηση. Ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και εορταστικές δραστηριότητες. http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4058&cnode=100

 

UTech Lab

Συνεχίζονται τα εργαστηριακά μαθήματα στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιούνται εργαστήρια animation, κόμικς, δημιουργίας μουσικής σε ipad, δημιουργίας website με wordpress, τρισδιάστατης εκτύπωσης και ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά η προεγγραφή είναι απαραίτητη. Δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://eugenweb3.eugenfound.edu.gr/utech/index.php?option=com_content&view=article&id=147&Itemid=528&lang=el

 

«Ο Μαγεμένος Ύφαλος  Kaluoka  ‘Hina» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ο φαντασμαγορικός κόσμος του βυθού ζωντανεύει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με τον «Μαγεμένο Ύφαλο-Kaluoka Ήina» μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που είναι αφιερωμένη στους μικρότερούς μας φίλους άνω των 5 ετών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=306

«To Άστρο των Χριστουγέννων» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία εντυπωσιακή όσο και επίκαιρη ψηφιακή παράσταση για όλη την οικογένεια. Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο  θόλο του Ψηφιακού Πλανηταρίου αποκτά επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=306

 

«Παύλος Μωραΐτης: Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα - Καλλιγραφικές Απεικονίσεις»

Μια πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος. Ο Παύλος Μωραΐτης (1937-2010), ένας Αλεξανδρινός καλλιγράφος μελετητής, κατά τη διάρκεια της ζωής του απεικόνισε με ύφος που παραπέμπει σε κλασικά χειρόγραφα περισσότερες  από 140 αποδείξεις από τις 400 περίπου καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4143&cnode=209

 

«Καλλιγραφώντας… τα κάλαντα».

Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο για παιδιά από την Βιβλιοθήκη Πώς έγραφαν και διακοσμούσαν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην Ανατολή και πώς στην Δύση; Από πού προέρχονται τα κάλαντα; Πόσα διαφορετικά κάλαντα έχουμε στην Ελλάδα; Αν όλα τα παραπάνω ερωτήματα σας συναρπάζουν και είστε μαθητές Γ΄ έως Στ΄ Δημοτικού σάς περιμένουμε στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου για να διαλέξετε τα δικά σας αγαπημένα κάλαντα και να τα καλλιγραφήσουμε χρησιμοποιώντας φτερά, πένες, μελάνια και διακοσμητικά υλικά, μαζί με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=391

 

Ενημερωτικό Δελτίο 2/12/2014

Ο Μαγεμένος Ύφαλος Kaluoka Ήina

Ένας ύφαλος σε κίνδυνο, ένα αίνιγμα από το Φεγγάρι... και δύο ψάρια ήρωες σε ειδική αποστολή!

Το βάθος των ωκεανών κρύβει απίστευτα μυστικά. Ένα από αυτά είναι ο Μαγεμένος Ύφαλος Kaluoka Ήina. Χάρη στις ιδιότητές του, ο Μαγεμένος Ύφαλος επιτρέπει στους πολύχρωμους κατοίκους του να ζουν ευτυχισμένοι, μακριά από τους ανθρώπους! Ώσπου μία μέρα, ξαφνικά, το ηφαίστειο ξυπνά, εκρήγνυται, ο Μαγεμένος Ύφαλος χάνει τις ιδιότητές του και τα ψάρια μένουν απροστάτευτα στο έλεος των ανθρώπων! Και μένει στα χέρια (εεε συγγνώμη στα πτερύγια) δύο ψαριών, του ΄Αρη Πριόνη και του Λάκη Λιθρίνη, να λύσουν το μαγικό αίνιγμα και να φέρουν και πάλι την ειρήνη στον ύφαλό τους. Μοναδική τους καθοδήγηση, ο πανάρχαιος θρύλος που ζητά να αγγίξουν πρώτα το φεγγάρι. Μα πώς είναι δυνατόν ένα ψάρι να αγγίξει το φεγγάρι; Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της πιο συγκλονιστικής περιπέτειας που θα ζήσουν τα δυο ψαροφιλαράκια στην προσπάθεια τους να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους ανατέθηκε και να σώσουν τον "Κaluoka Hina", τον αγαπημένο τους Ύφαλο! (Παραγωγή Softmachine, Sky Skan 2004)

Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιείται την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:00 και 20:00)με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας. Σας περιμένουμε για να βουτήξουμε μαζί στον φαντασμαγορικο κόσμο του βυθού μέσα από μια εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που είναι αφιερωμένη στους μικρότερους μας φίλους 5 έως 105 ετών.

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 9469670 ή στο mail:

gardiki@eef.edu.gr


 

Ενημερωτικό Δελτίο 20/10/2014

Την συγγραφέα του βιβλίου «Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές», Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ, προσκαλούν στην Αθήνα το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι Εκδόσεις Πατάκη, σε μία και μοναδική διάλεξη με τίτλο «Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία;» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=400

Το UTech Lab, το νέο εργαστήριο τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και συνεργασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Οι επισκέπτες του UTech Lab μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους τρισδιάστατες εκτυπώσεις, να ηχογραφούν τις μουσικές συνθέσεις τους και να στήνουν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές, να δημιουργούν κόμικ και animation, να κατασκευάζουν ρομπότ και να πειραματίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Τα εργαστηριακά μαθήματα προσφέρονται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό. Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://eugenweb3.eugenfound.edu.gr/utech/

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση… στο παιχνίδι και στην φαντασία. Η νέα ενότητα «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία» θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4058&cnode=100

Oι Δεινόσαυροι “έρχονται” στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο! Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή παράσταση «Ο θάνατος των Δεινοσαύρων», η οποία κάνει επίσημη πρεμιέρα τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4083&cnode=20

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις τους για τον εορτασμό των 100 χρόνων (1914 – 2014) από την ίδρυσή τους, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 3 έως 30 Νοεμβρίου 2014 την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας». Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=4084&cnode=20

Ενημερωτικό Δελτίο 22/9/2014

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της για μία ακόμη χρονιά και προσκαλεί τους μαθητές σε έναν κόσμο επιστημονικής ανακάλυψης και τεχνολογικών επιτευγμάτων! Η Διαδραστική Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1200 m² και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα σε τρεις θεματικές ενότητες. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τα εκθέματα που αφορούν κάθε θεματική ενότητα: http://goo.gl/jJKGxe

Οι τρόποι επίσκεψης για σχολικές ομάδες είναι οι εξής:

Απλή επίσκεψη (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή): Η σχολική ομάδα έχει στη διάθεσή της 60 λεπτά (20 λεπτά σε κάθε όροφο), προκειμένου να διαδράσει με τα εκθέματα. Στο τέλος κάθε επίσκεψης οι μαθητές παρακολουθούν μία επίδειξη πειραμάτων, διάρκειας 20 λεπτών. Η επίδειξη πειραμάτων αφορά, εκτός απροόπτου, στη Βιολογία-Χημεία (Δευτέρα, Τρίτη) και στη Φυσική (Πέμπτη, Παρασκευή). Προτεινόμενος αριθμός μαθητών: 60 άτομα. Συνολική διάρκεια επίσκεψης 80 λεπτά.

Ειδικές επισκέψεις (Τετάρτη): Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν νέα προγράμματα επιλέγοντας μέσα από μία ποικιλία επιδείξεων πειραμάτων ή αφηγήσεων. Συνολική διάρκεια επίσκεψης 45 λεπτά.

Θεματικές ενότητες διαδραστικών αφηγήσεων (επιλέγετε μία από τις παρακάτω):

Αρχαία Μαθηματικά (μόνο για Γυμνάσιο), Γαλιλαίος και Επιστημονική Επανάσταση, Νεύτωνας και Μηχανική, Μουσική και Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και Παρθενώνας, Αϊνστάιν και Θεωρία της Σχετικότητας (μόνο για Λύκειο). Μέγιστος αριθμός μαθητών: 50.

Θεματικές ενότητες επιδείξεων πειραμάτων (επιλέγετε μία από τις παρακάτω):

Για Γυμνάσιο: Οπτική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Μηχανική (σύνδεση με ύλη Β΄ Γυμνασίου), Κύματα και ήχος (σύνδεση με ύλη Γ΄ Γυμνασίου), Χημεία, Βιολογία. Για Λύκειο: Ηλεκτρομαγνητισμός, Μηχανική (σύνδεση με ύλη Α΄ Λυκείου), Ταλαντώσεις, κύματα και ήχος (σύνδεση με ύλη Β΄ και Γ΄ Λυκείου), Βιολογία (σύνδεση με ύλη Α Λυκείου), Χημεία (σύνδεση με ύλη Α΄ Λυκείου). Μέγιστος αριθμός μαθητών: 90.

Αναλυτική περιγραφή των θεματικών ενοτήτων για τις επιδείξεις πειραμάτων και τις διαδραστικές αφηγήσεις που γίνονται τις Τετάρτες, καθώς και για τους τρόπους επίσκεψης, θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://goo.gl/26ja48

Παρακαλούμε σημειώστε ότι:

 • Για πληροφορίες σχετικές με τη διαδικασία κράτησης θέσεων και τις τιμές εισόδου για τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210 9469641, Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες: 9:00 – 15:30.
 • Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία της επίσκεψης, το Ίδρυμα Ευγενίδου παρέχει στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ελεύθερη είσοδο δύο ατόμων, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της, με την επίδειξη της κάρτας μέλους της ΟΛΜΕ, της ΟΛΤΕΕ, της ΟΙΕΛΕ ή της κάρτας ελεύθερης εισόδου που δικαιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 • Το εισιτήριο για κάθε μαθητή είναι 3 ευρώ.

Οπτικοακουστικό υλικό

Στον δικτυακό τόπο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, που ακολουθεί, θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (Πειράματα, Ντοκιμαντέρ, Ομιλίες Επιστημόνων): http://goo.gl/483w8g

Τα βίντεο αυτά υπάρχουν διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση (και μπορείτε να τα κατεβάσετε) στο youtube: http://www.youtube.com/user/eugenfound

αλλά και στο vimeo: http://vimeo.com/channels/248278

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία. Τμήμα Διαδραστικών Εκθεμάτων Τηλ. 210 9469681, 640, 693

Ενημερωτικό Δελτίο 3/6/2014

Κυρίες και Κύριοι,

H Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας προσκαλεί τους  μικρούς της  φίλους στα  Διαδραστικά Διήμερα 2014: «Απόδραση από τον Κόκκινο Πλανήτη» (για παιδιά που αποφοίτησαν από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και A΄ Γυμνασίου).

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3723&cnode=180


Η Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του μετεωρολόγου κ. Θοδωρή Κολυδά:   Μετεωρολογική Περιπλάνηση, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=400


Τέλος σας θυμίζουμε ότι συνεχίζεται μέχρι τις 20 Ιουλίου η ενότητα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «H Επιστήμη από το ποτήρι… στον δοκιμαστικό σωλήνα».

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3455&cnode=100

Ενημερωτικό Δελτίο 14/5/2014

Κυρίες και Κύριοι,


Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014, και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ψηφιακές παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ελεύθερη είσοδος στην έκθεση του CERN «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», ομιλίες επιστημόνων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ειδικά αφιερώματα στην Βιβλιοθήκη, αλλά και παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυκτερινής Ευρωπαϊκής γιορτής στο Ίδρυμα Ευγενίδου!


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3642&cnode=180

 

Tην Δευτέρα 19 Μαΐου και ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρυματος Ευγενίδου, πραγματοποείται η διάλεξη με τίτλο: “Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά” με ομιλήτριες την Pascale Ultré-Guérard, Διευθύντρια Ερευνών, Υπεύθυνη των προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης, Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) και την Μαρία Σαχπάζη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η διάλεξη είναι αφιερωμένη στη συμβολή της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στη Γη, όπως οι σεισμοί και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις 2014», ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη» και άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διερμηνεία από/προς Ελληνικά και Γαλλικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3644&cnode=91

Ενημερωτικό Δελτίο 14/4/2014

Αγαπητοί φίλοι,

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί, από τις 22 έως τις 27 Απριλίου, στην εορταστική ενότητα «Λαμπρή» Επιστήμη,  στην οποία πρωταγωνιστούν τα κουλουράκια, τα πυροτεχνήματα, τα ποτά και τα αυγά! Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα λύσουν ένα γαστρονομικό μυστήριο χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εργαστηρίου, θα μάθουν πού οφείλουν τα χρώματά τους τα πυροτεχνήματα, πόσο αντέχει το τσόφλι ενός αυγού, τι σχέση έχουν τα ποτά με την εξέλιξη της επιστήμης και την ιστορία της ανθρωπότητας και τέλος θα περάσουν μία δοκιμασία εφευρετικότητας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3610&cnode=180

Την εντυπωσιακή έκθεση που δημιούργησε το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά… στην καρδιά του μεγάλου πειράματος, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 12 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου 2014! Πρόκειται για την έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», που έχει ήδη πραγματοποιήσει το δικό της μακρινό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας  το ενδιαφέρον… και τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3564&cnode=20

Ενημερωτικό Δελτίο 6/3/2014

«“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη»

Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα


Κυρίες και Κύριοι,


Την εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά… στην καρδιά του μεγάλου πειράματος, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64. Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), από τις 12 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου 2014!
Πρόκειται για την έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», που έχει ήδη πραγματοποιήσει το δικό της μακρινό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.


Στο πλαίσιο αυτό οι διοργανωτές φορείς προτείνουν ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το πείραμα του αιώνα στο Σχολικό Εργαστήριο», το οποίο αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στην διαδραστική έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη» και να τους φέρει λίγο πιο κοντά στο πείραμα του CERN! Πρόκειται για ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην αρχή του Σύμπαντος και στην καρδιά της Ύλης…


Το πρόγραμμα, που πλαισιώνεται από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και πραγματοποιείται από 28 Απριλίου 2014 έως και 30 Μαΐου 2014 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 π.μ. έως και 14:30 ).


Παράλληλα οι διοργανωτές προτείνουν ένα ειδικά σχεδιασμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θετικής κατεύθυνσης) και εστιάζει στην Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, με στόχο την παρουσίαση εφαρμογών και προτάσεων, που μπορούν να κάνουν την «φυσική» επίσκεψη στην έκθεση ή την εικονική επίσκεψη στο CERN πιο αποτελεσματική, εντάσσοντάς την στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 

Η συμμετοχή σε όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr


Επισυνάπτουμε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθως και δύο ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούν στην όλη διοργάνωση και ελπίζουμε να σας έχουμε σύντομα κοντά μας.

Φιλικά

Εύη Γαρδίκη
Δημόσιες Σχέσεις
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632

Ενημερωτικό Δελτίο 6/3/2014

Αγαπητοί φίλοι, 

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από 1 Μαρτίου έως 20 Ιουλίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση στον κόσμο των ρευστών, των ποτών και των φαγητών! Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ενότητας «H Επιστήμη από το ποτήρι… στον δοκιμαστικό σωλήνα»: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3455&cnode=180

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο παρουσιάζει την Τρίτη 18 Μαρτίου την νέα ψηφιακή παράσταση: «Γαία: Γέφυρα σ΄ ένα Δισεκατομμύριο Ήλιους». Την ψηφιακή αυτή παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΣA), θα προλογίσει ο Καθηγητής  Mark McCaughrean, Ανώτερος  Επιστημονικός Σύμβουλος στον ΕΣΑ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3546&cnode=20


Mε την παρουσίαση του θέματος: «Πέλαγος ἀχανὲς εἰσὶν αἱ φυσικαὶ θεωρίαι» Επιστημονικές αναζητήσεις στον ελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό των προεπαναστατικών χρόνων και εισηγητές τον Μανώλη Πατηνιώτη και τον Γιώργο Βλαχάκη, συνεχίζεται την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3548&cnode=20
 

Ένα βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με την τέχνη και τεχνική της μνήμης, οργανώνεται από την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 και ώρες 17:00 έως 20:00. Φέρει τον τίτλο «Μνημονική» και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Το εργαστήριο υλοποιείται από τον Γιώργο Ευγενικό και φέρει την επιστημονική επιμέλεια της Μαριέττας Παπαδάτου-Παστού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3547&cnode=20

Φιλικά

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο 7/2/2014

Αγαπητοί φίλοι,

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στην ομιλία του Δρ. Μιχάλη Βαφόπουλου, ερευνητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τίτλος ομιλίας: «Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο;». Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3431&cnode=215

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρες 18:00-21:00 η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί επίσης στην εκδήλωση με θέμα: «Το Ψηφιακό Παιχνίδι στην Εκπαίδευση: Σχεδίαση, δημιουργία και χρήση». H εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σε γονείς και παιδιά. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3430&cnode=100

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 19:00 πραγματοποιείται η ομιλία του Δρ. Κώστα Καρπούζη, κύριου ερευνητή ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ. Τίτλος ομιλίας: «Εκπαίδευση στη διαχείριση των διαμαχών μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι». Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3432&cnode=215

Στην Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζεται, κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, η ενότητα «H Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3246&cnode=100

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 η Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Η Πρώτη Λέξη». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3445&cnode=20

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρες 10:00-20:00 η έκθεση «Η Γη από Ψηλά» παραμένει ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το γενικό κοινό. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία «Conférences sans Frontières», το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3427&cnode=20

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 η Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του θέματος «Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα» με τους Κ. Γαβρόγλου και Θ. Αραμπατζή, Καθηγητές του Τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ. Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων με τίτλο «Διασταυρώσεις». Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3447&cnode=20

«Το Περιβάλλον και Εγώ» προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2014. Τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον σε μια εξαιρετική ψηφιακή παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=306

«Εικόνες μιας μη λεκτικής σκέψης» είναι ο τίτλος της έκθεσης εικαστικών του Φίλιππου Τσάτση και του Μανώλη Αντωνάκη, που ξεκινά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3446&cnode=209

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο 27/1/2014

Aγαπητοί φίλοι,

Πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο: «Η Γη από Ψηλά» για μαθητικές ομάδες Στ! Δημοτικού, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου διοργανώνονται από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Τα πρωτότυπα όσο και διαδραστικά αυτά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του γαλλου-ελληνικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις», με πρωτοβουλία της εταιρείας «Conférences sans Frontières», του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Η συμμετοχή για τις μαθητικές ομάδες είναι δωρεάν, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3427&cnode=20

Φιλικά

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Δείτε το αρχείο του φακέλου
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα