ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ιστορικό
Επισκέψεις
Χώροι
Εργαστήρια
Πειράματα
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣΙστορικό
ΙστορικόPrint

Eκθέσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας

1966-2016

Εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνική εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία

1966-1998

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκαν το 1966 και λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος τους ήταν η κάλυψη των ελλείψεων σε πειραματικό εξοπλισμό των σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης της μεταπολεμικής Ελλάδας και απώτερος σκοπός τους ήταν να συμβάλουν με επάρκεια στην ανάπτυξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας.

1999-2005

Το 1999 το Ίδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του κτηρίου και των υποδομών του με στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του σκοπού του. Τον Σεπτέμβριο του 2003 ολοκληρώθηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας «Μαριάνθη Σίμου». Το Ίδρυμα ανέθεσε την μελέτη και κατασκευή των διαδραστικών εκθεμάτων στο Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Cité des Sciences et de l´ Industrie».
Εν αναμονή των νέων εκθεμάτων, στον χώρο αυτόν, φιλοξενήθηκε τον Νοέμβριο του 2003, η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Επιστήμη των Αθλημάτων», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

2006-2016

Τον  Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε την λειτουργία της η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), ένας πρότυπος χώρος που συνδύαζε την μάθηση και ψυχαγωγία, και δεχόταν κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες τον χρόνο. Από το 2006 έως και το 2016 η ΔΕΕΤ συνεισέφερε σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Την δεκαετία 2006-2016 η ΔΕΕΤ υλοποίησε πολλά προγράμματα και πραγματοποίησε ειδικές εκδηλώσεις με στόχο να φέρει το κοινό κοντά στην επιστήμη και την τεχνολογία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλλιέργεια  του ενδιαφέροντος για τις θετικές επιστήμες. Στο πλαίσιο αυτό  πραγματοποίησε σειρά διαδραστικών αφηγήσεων, επιδείξεις πειραμάτων, οργάνωσε εργαστήρια επιστήμης και τεχνολογίας, δημιούργησε οπτικοακουστικό υλικό και οργάνωσε πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων νέων Ελλήνων ερευνητών. Επίσης συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ επιστήμης άλλων φορέων και οργάνωσε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί την Έκθεση στον χώρο της.
Εξαρχής βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπνεε τη λειτουργία της Έκθεσης ήταν να εμπνεύσει την αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Μετά την επιτυχή δεκαετή λειτουργία της και δεδομένης της ραγδαίας εξέλιξης στην επιστήμη και την τεχνολογία, αποφασίστηκε ο πλήρης ανασχεδασμός της,  προκειμένου να συμβάλει με τρόπο σύγχρονο και ουσιαστικό στην εκπαίδευση των νέων στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα