ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ATHENA ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
PrintEmailBack

 

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκαν το 1966 και λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος τους ήταν η κάλυψη των ελλείψεων σε πειραματικό εξοπλισμό των σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης της μεταπολεμικής Ελλάδας και απώτερος σκοπός τους ήταν να συμβάλουν με επάρκεια στην ανάπτυξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας.

Το 1999 το Ίδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του κτιρίου και των υποδομών του με στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του σκοπού του. Το Σεπτέμβριο του 2003 ολοκληρώθηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας "Μαριάνθη Σίμου". Το Ίδρυμα ανέθεσε την μελέτη και κατασκευή των διαδραστικών εκθεμάτων στο Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Cité des Sciences et de l´ Industrie». Εν αναμονή των νέων εκθεμάτων, στο χώρο αυτό, φιλοξενήθηκε το Νοέμβριο του 2003, η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο "Η Επιστήμη των Αθλημάτων", που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από το Δεκέμβριο του 2006, η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), ο πρότυπος αυτός χώρος που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία, δέχεται κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες τον χρόνο. Από το 2006 έως σήμερα η ΔΕΕΤ έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση και ενημερώνει το κοινό για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Την δεκαετία 2006-2016 η ΔΕΕΤ υλοποίησε πολλά προγράμματα και πραγματοποίησε ειδικές εκδηλώσεις με στόχο να φέρει το κοινό κοντά στην επιστήμη και την τεχνολογία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευαισθητοποίηση για τις θετικές επιστήμες. Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΕΤ πραγματοποίησε σειρά διαδραστικών αφηγήσεων, επιδείξεις πειραμάτων, οργάνωσε σειρά εργαστηρίων επιστήμης και τεχνολογίας, δημιούργησε οπτικοακουστικό υλικό και οργάνωσε πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων νέων Ελλήνων Ερευνητών. Επίσης η ΔΕΕΤ συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ επιστήμης άλλων φορέων και οργάνωσε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση στο χώρο της.

Εξαρχής βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπνεε τη λειτουργία της έκθεσης ήταν να εμπνεύσει την αγάπη για τη επιστήμη και την τεχνολογία με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Μετά την επιτυχή δεκαετή λειτουργία της και δεδομένης της ραγδαίας εξέλιξης στην επιστήμη και την τεχνολογία, έφθασε πλέον η στιγμή κατά την οποία η ΔΕΕΤ θα πρέπει, βάσει των εμπειριών της και των σημερινών δεδομένων και αναγκών, να ανασχεδιαστεί προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικότερα στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση.

Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού, το Ίδρυμα Ευγενίδου αποφάσισε να προχωρήσει στον πλήρη ανασχεδιασμό της ΔΕΕΤ με ριζική αναδιάρθρωση του περιεχομένου της και στοχευμένες δράσεις με σκοπό να συμπεριλάβει περισσότερα επιστημονικά πεδία του χώρου των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών καθώς και τομείς των Νέων Τεχνολογιών.

Με σκοπό την εκτέλεση των εργασιών ανασχεδιασμού αφενός του περιεχομένου των εκθεμάτων και αφετέρου του νέου πλαισίου λειτουργίας της, η ΔΕΕΤ αναστέλλει την λειτουργία της από τις 22 Απριλίου 2016. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με περισσότερες πληροφορίες για τα νέα εκθέματα και έναν ζωντανό διάλογο επικοινωνίας μαζί σας.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα