ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
Ιστορικό
Ταυτότητα
Οικονομικά Στοιχεία
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ATHENA ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
PrintEmailBack

«Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Αξιοποίηση των συλλογών του Ιδρύματος Ευγενίδου»

To 2006 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Αξιοποίηση των συλλογών του Ιδρύματος Ευγενίδου», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», Μέτρο 1.3 – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Πρόσκληση 161), το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.

Το έργο αφορούσε στην τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των συλλογών του Ιδρύματος, με παράλληλη ανάπτυξη υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών μηχανοργάνωσης, απαραίτητων για τη λειτουργία του έργου. Το έργο περιέλαβε μεταξύ άλλων, τις πιο κάτω ενέργειες:

 •  Τη συλλογή, επιστημονική καταγραφή, κωδικοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών του Ιδρύματος», το οποίο υλοποιήθηκε με ίδια μέσα.
 • Την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής, ήτοι την εγκατάσταση εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού (Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών για τη Βιβλιοθήκη μας και λογισμικό δημιουργίας ψηφιακής βιβλιοθήκης) και την προετοιμασία της μονάδας ψηφιοποίησης.
 • Την ψηφιοποίηση εκδοτικών συλλογών, μουσειακών εκθεμάτων και βιβλιογραφιών του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τη διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου. Οι συλλογές που ψηφιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν:
  • Διδακτικά εγχειρίδια, των οποίων η συγγραφή και η έκδοση πραγματοποιείται από το Τμήμα Εκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση που υπάγονται σε αυτά. Επίσης, εκπαιδευτικά βιβλία για τους υποψήφιους οδηγούς του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
  • Παλαιά και σπάνια βιβλία από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης.
  • Ψηφιακές αναπαραστάσεις της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο).
   o Άρθρα και συνεντεύξεις, φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες ήχου, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Πλανηταρίου.
 • Τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού, επιστημονικού και τεχνολογικού περιεχομένου. Στη φάση αυτή υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στην πύλη, του λογισμικού της ψηφιακής Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία αναζήτηση, ανάκτηση και αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου.


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα