ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ATHENA ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
PrintEmailBack

 

Νέοι τρόποι προσέλκυσης των νέων στις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία.

Δέκα εταίροι από έξι χώρες συμμετέχουν στο νέο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «STEMforyouth - Προώθηση των Θετικών Επιστημών (STEM) μέσω επιστημονικών προκλήσεων και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή και εργασία». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 (Η2020) της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία (Υποπρόγραμμα Επιστήμη στην Κοινωνία μαζί με την Κοινωνία). Συντονιστής του έργου είναι το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως βασικός εταίρος. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2018.

Το STEMforyouth έχει ως στόχο να παραγάγει μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική σειρά μαθημάτων παρουσιάζοντας βασικές προκλήσεις από τις Θετικές Επιστήμες για να υποστηρίξει τους νέους, κυρίως μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου, ηλικίας 13-18, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση. Το περιεχόμενο θα οργανωθεί σε 6 επιστημονικούς κλάδους: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Εφαρμοσμένη Μηχανική και Ιατρική και μία διεπιστημονική ενότητα «Επιστήμη του Πολίτη (Citizen Science) στα σχολεία». Για κάθε επιστημονικό κλάδο, θα αναπτυχθούν 7-9 προκλήσεις μέσω των πρακτικών εφαρμογών τους και της επιρροής τους στην καθημερινή ζωή. Οι δραστηριότητες του έργου θα αναδείξουν τις δεξιότητες και ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της εκπαίδευσης των Θετικών Επιστημών (STEM), και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το έργο θα παράγει μια ολιστική άποψη για τις παραπάνω επιστήμες και για τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που συνδέονται με αυτές τις επιστήμες, ώστε να βοηθήσει τους νέους να λάβουν συνειδητές αποφάσεις για την μελλοντική σταδιοδρομία τους.

Πανεπιστήμια, κέντρα επιστημών, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες έρευνας από 6 χώρες απαρτίζουν την κοινοπραξία: Πολωνία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβενία. Οι εταίροι στις διάφορες χώρες θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πιλοτικά το πρόγραμμα και να προσδιορίσουν τι είναι καλύτερο για τους μαθητές.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη 7 προκλήσεων στους ακόλουθους τομείς της Εφαρμοσμένης Μηχανικής: Επιστήμη Πολιτικού Μηχανικού, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Αεροδιαστημική, Ναυπηγική, Μηχανική Περιβάλλοντος και Ρομποτική. Ο στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους μαθητές/τριες στην διαδικασία σχεδιασμού για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής μας ζωής. Οι νέοι μαθητές/τριες θα πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αυξήσουν τις γνώσεις τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους προκειμένου να ετοιμαστούν αποτελεσματικά για ένα συναρπαστικό, αλλά εξίσου προκλητικό μέλλον. Ως εκ τούτου, οι μαθητές θα μάθουν την διαδικασία σχεδιασμού μέσα από μια σειρά βημάτων και πώς αυτή εφαρμόζεται ενώ εξασκούνται σε διάφορες προ-σχεδιασμένες προκλήσεις. Κάθε πρόκληση θα αναδείξει πώς λειτουργεί το κάθε βήμα της διαδικασίας: την πρώτη ανάλυση και την κατανόηση του συνολικού προβλήματος, τη διαίρεσή του σε υπο-προβλήματα, την εύρεση των κατάλληλων υπο-λύσεων και τον συνδυασμό αυτών σε μια τελική λύση. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές ενθαρρύνονται να σκέφτονται δημιουργικά, να κάνουν πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν αποκτήσει για να λύνουν προβλήματα προκειμένου να κατασκευάσουν κάτι νέο, όπως υδραυλικοί βραχίονες, ανεμογεννήτριες ή ένα ηλεκτρικό σκουπάκι.

Επίσης, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (εταίρος) θα υλοποιήσουν ένα συλλογικό επιστημονικό πείραμα με την συμμετοχή μαθητών/τριών στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ενότητας «Επιστήμη του Πολίτη στα σχολεία». Βασικά θέματα έρευνας θα είναι η ανθρώπινη κινητικότητα, οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, και κοινές ανθρώπινες συμπεριφορές. Επίσης το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό της επικοινωνίας των ΜΜΕ σε επίπεδο συνεργατών.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

  • Ανάπτυξη περιεχομένου των διδακτικών ενοτήτων σε: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Εφαρμοσμένη Μηχανική και Ιατρική (Ιούλιος 2016 – Απρίλιος 2017).
  • Ανάπτυξη περιεχομένου της διεπιστημονική ενότητας «Επιστήμη του Πολίτη (Citizen Science) στα σχολεία» (Ιούλιος 2016 - Απρίλιος 2017) και της σχετικής εργαλειοθήκης για εκπαιδευτικούς (Οκτώβριος 2016 - Ιούλιος 2018.)
  • Πιλοτική εφαρμογή των ενοτήτων σε τυπικές και άτυπες μορφές εκπαίδευσης (σχολεία, εκπαιδευτικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, κέντρα επιστημών, φεστιβάλ επιστήμης κα) (Σεπτέμβριος 2017-Μάιος 2018).
  • Τελική έκδοση της διεπιστημονικής σειράς μαθημάτων (Ιούλιος 2018).
  • Αξιολόγηση και διάχυση των αποτελεσμάτων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (Μάιος 2016 -Οκτώβριος 2018).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.stem4youth.eu/

facebook.com:stemforyouth

facebook.com:Stemforyouth-Greece

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Χριστίνα Τρουμπετάρη, τηλ.: 210 9469626,  e-mail: ctroumpetari@eugenfound.edu.gr

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα